Altın yükselecek mi, düşecek mi? soruları altın fiyatlarında yaşanan tarihi zirve ile birlikte yatırımcıların gündemine geldi. Faiz, enflasyon, ABD dolarının değerindeki değişimler, jeopolitik gelişmeler, merkez bankalarının fiziki alım satımları ve para politikaları gibi etkenlerle değişen altın fiyatları son günlerde piyasalara yükseliş olarak yansıdı. Son olarak Salı günü ABD enflasyon verileri (TÜFE) beklentilerin biraz üzerinde gelince altın fiyatlarında kâr satışları görüldü. Piyasalardaki yükselişle birlikte yatırımlarını TL’ye dönüştürmek isteyenler, altın fiyatları beklentilerini takip etmeye başladı. Hürriyet Gazetesi Yazarı Zeynel Balcı altın fiyatlarını köşesinde kaleme aldı. İşte, Zeynel Balcı’nın yazısı…
Altında faiz ışıltısı
Altın en gözde yatırım araçlarından biri. Bu açıdan hem piyasaların hem de tasarruf sahiplerinin her zamanki gibi takibinde olmaya devam ediyor. Çoğu zaman “güvenli liman” olarak hatırlanan altın fiyatını etkileyen başlıca parametreler var. Bunlar faiz, enflasyon, ABD dolarının değerindeki değişimler, jeopolitik gelişmeler, merkez bankalarının fiziki alım satımları ve para politikaları diye sıralanabilir.
Uluslararası gerginlikler ve savaş dönemlerinde altının “güvenli liman” özelliği öne çıkar. Hatırlanırsa İsrail-Hamas savaşı çıktığında altının onsu 1.600 dolardan 2.000 dolara kadar yükselmişti. Dolar zayıflayınca altın yükselir, değerlenince düşer. “Faiz ve enflasyon yükselirken altın geriler” gibi de genel ön kabuller vardır. Bazı özel piyasa şartlarını istisna tutarsak çoğu zaman fiyatlar bu işleyişe göre hareket eder.
ENFLASYONA BAĞLI
Son aylarda altın fiyatındaki yükselişte faiz oldukça etkili. ABD ve Avrupa merkez bankaları (Fed, ECB) enflasyon ile mücadele için faiz oranlarını geçtiğimiz yıllarda yükselttiler. Fed yüzde 0.25 seviyesinden yüzde 5.5’ye; ECB ise yüzde 4.50’ye kadar çekti. Pandemi sonrası çığrından çıkan enflasyon bu sayede kontrol altına alındı.
Enflasyon (TÜFE) yüzde 9-10’lu seviyelerden ABD’de yüzde 3.2’ye indi. Euro Bölgesi’nde ise yüzde 2.8’e, Almanya’da yüzde 2.5’e kadar geriledi. Her iki bankanın hedefi zaten yüzde 2.0 idi. Hedefe yaklaşılınca doğal olarak faiz indirim beklentileri arttı. Avrupa Merkez Bankası için nisan-mayıs, ABD Merkez Bankası için ise haziran sonrası faiz indirimi yapılması yönündeki tahminler güç kazandı. Fed ve ECB kaynaklı açıklamalar da bunu zaten teyit eder nitelikte.
ÇIKIŞ BEKLENEBİLİR
İşte piyasalar bir süredir bu beklentiyi fiyatlıyor. Dış borsalarda çıkış görülürken ABD tahvil faiz oranları düşüşe geçti. Dolar zayıfladı ve dolar endeksi 105 seviyesinden 103’ün altına kadar çekildi. Bu gelişmeler altının ons fiyatına ise yükseliş olarak yansıdı. Faiz indirimi konusunda herhangi bir tereddüt yok, tereddüt daha çok zamanlaması konusunda. Bu durumda belirleyici kriter de enflasyon. Dolayısıyla altın fiyatlarının en duyarlı olduğu gösterge enflasyon.
Salı günü ABD enflasyon verileri (TÜFE) beklentilerin biraz üzerinde gelince altın fiyatlarında kâr satışları görüldü. 2.195 dolar seviyesi test edilmişti, ABD TÜFE verisi yüzde 3.2 gelince 2.158 dolar seviyelerine bir geri çekilme yaşandı. 2.150 dolar seviyesi teknik analiz yönünden önemli bir eşik olarak görülüyor. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Teknik verileri biraz daha açarsak; sonraki destek noktaları 2.050-2.000 dolar bandında bulunuyor. Çıkışın devamında 2.195-2.200 dolar ilk direnç noktaları, uzun vadede ise 2.500 dolar gibi bir hedef beliriyor. Faizle ilgili beklentiler değişmeyince çok da aşağılara gelmesi şimdilik zor. Ancak faiz indiriminin tarihi konusunda ciddi bir erteleme söz konusu olursa o zaman kâr satışlarının derinlik kazanması beklenebilir.
ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz indirimi konusundaki beklentiler değişmediği sürece altının ons fiyatındaki çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Düşüş eğilimindeki enflasyon verilerinde tekrar bir yükseliş sinyali gelir ve faiz konusundaki beklentiler değişirse altın fiyatları için o zaman, farklı bir değerlendirme yapmak mümkün olur. Altın fiyatını etkileyen diğer parametreler bu dönem stabil görünüyor.
GRAM TL FİYATINDA YENİ ZİRVELER
İç piyasalarda altının gram/TL fiyatına bakıldığında ise; ons dolar fiyatı ile dolar/TL kurunun bileşeninden oluşan gram TL fiyatında yeni zirve denemeleriyle çıkış trendi sürüyor. 2.220-2.200 TL ilk destek noktaları olarak görülürken sonraki önemli destekler 2.050-2.000 seviyelerinde. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 2.316-2.350 ve 2.500 TL sonraki direnç noktaları. Yılbaşından bu yana oluşan getirilerde; gram/TL altın yüzde 14, ons altın yüzde 4 gibi kazançlar sağladı. Ocak ve şubat aylarının enflasyon toplamının yüzde 11.54 olduğunu dikkate alırsak gram/TL altın enflasyona karşı kendini korumuş hatta bir miktar da pozitif getiri sağlamış. Dolar/TL kurunda oluşan yüzde 8’lik prim, bu duruma önemli bir katkı yapmış görülüyor.
GÜNDEM
17 Eylül 2024SPOR
17 Eylül 2024GÜNDEM
17 Eylül 2024SPOR
17 Eylül 2024SPOR
17 Eylül 2024GÜNDEM
17 Eylül 2024GÜNDEM
17 Eylül 2024