Sosyal medya platformu X üzerinden, Ukrayna halkının olağanüstü direnişini kutlamak için Kiev’de olduğunu söyleyen AB lideri Leyen von der Leyen, “Hiç olmadığı kadar güçlü bir şekilde Ukrayna’nın yanındayız. Mali, ekonomik, askeri ve ahlaki olarak… Ülke sonunda özgür olana dek” ifadelerini kullandı. Leyen ayrıca Brüksel’de bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu binasının Ukrayna bayrağı renkleriyle aydınlatıldığı bir fotoğrafı paylaşarak, “Kahraman Ukrayna halkı iki yıldır ülkelerini saldırganlara karşı savunarak şehirleri özgürleştiriyor ve cesurca her şeye meydan okuyor” ifadelerini kullandı.
TRUDEAU’DAN DESTEK
Kanada Başbakanı Justin Trudeau da verdiği mesajda iki yıldır Ukrayna’nın Rus işgali altında bulunduğunun altını çizerek “İki yıl önce Putin savaşı seçti ve Ukrayna’yı işgal ederek Ukrayna halkına tarifsiz şiddet ve vahşet uyguladı. İki yıl sonra bir şeyi çok açık bir şekilde belirtmek istiyorum: Kanada’nın Ukrayna’ya olan desteği sarsılmaz ve kesin olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
‘CESARETİNİZİ ASLA KAYBETMEYİN’
Ukrayna’ya destek mesajı veren isimler arasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de vardı. “Asla vazgeçmeyin” diyen Stoltenberg, Ukraynalılara hitaben yaptığı konuşmada “Cesaretinizi kaybetmeyin” çağrısında bulundu. NATO üyesi devletlerinin yakın zamanda ‘milyarlarca dolar değerinde’ askeri yardım vaatlerine dikkat çeken İttifak lideri, Kiev’in İttifak’a katılımının her zamankinden yakın olduğunu dile getirdi.
DIŞ YARDIMLA DAYANIYOR
İtalya Başbakanı Meloni’nin ev sahipliğini yaptığı G7 zirvesi, Kiev’de videokonferansla gerçekleştirildi. Zelenski’nin de konuşma yaptığı zirvenin ardından yayınlanan ortak bildiride G7 grubu ülkeler (İtalya, Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD, Japonya) “Rusya’nın gelir kaynaklarına müdahale ederek savaş makinesini inşa etme çabalarını engellemeye devam edeceklerini” bildirdi. Ukrayna iki yıldır savunmasını tamamen Batı’dan gelen yardımlarla kurdu. İngiltere, ABD ve AB’nin destekleriyle Rusya’ya karşı mücadele eden Kiev, daha fazla askeri yardıma ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Öte yandan Ukrayna’ya vadedilen askeri ve finansal desteklerin sağlanması konusu, ABD Kongresi’ndeki Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı AB üyelerini de karşı karşıya getirmiş durumda. Savaşın başlamasından bu yana ülkeye yapılan uluslararası yardım 170 milyar Euro’yu aştı. ABD’li uzmanlar da savaşın Moskova’ya maliyetinin 211 milyar dolar olduğunu öne sürdü.
MELONİ’DEN İLGİNÇ YORUM: HAMAS, RUSYA’DAN ESİNLENDİ
İTALYA Başbakanı Giorgia Meloni, Kiev ziyareti öncesi İtalyan medyasına verdiği röportajda Rusya’nın 2022’deki Ukrayna işgalinin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği katliamlara zemin hazırladığını öne sürdü. “Rusya Ukrayna’yı işgal etmemiş olsaydı, büyük olasılıkla Hamas İsrail’e karşı böyle bir saldırı başlatmazdı” ifadesini kullanan Meloni, “Uluslararası hukukun, üstelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi tarafından bu kadar ciddi bir şekilde çiğnenmesinin, Ortadoğu’dan Balkanlar’a kadar dünyanın diğer bölge ve coğrafyalarında peş peşe sonuçlar doğurması kaçınılmazdı” ifadelerini kullandı. İtalyan Başbakan, Ukrayna’da uluslararası hukukun yeniden tesis edilmemesi halinde, çatışmaların dünyanın farklı bölgelerinde artmaya devam edeceğini öne sürdü.
Bilgi Notu: Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, savaşın başlamasından bu yana 10 bin 65 sivil hayatını kaybetti, 18 bin 679 sivil yaralandı. Diğer yandan milyonlarca insan yerinden edildi. BM verilerine göre 6 milyon 479 bin 700 Ukraynalı, savaş nedeniyle hala yurtdışında bulunuyor.
GÜNDEM
03 Ekim 2024SPOR
03 Ekim 2024GÜNDEM
03 Ekim 2024SPOR
03 Ekim 2024SPOR
03 Ekim 2024GÜNDEM
03 Ekim 2024GÜNDEM
03 Ekim 2024