Geçtiğimiz aralık ayında 6 ve 9’uncu sınıflara ülke genelinde düzenlenen ortak sınavların ikincisi tüm Türkiye’de aynı saatte uygulandı. Saat 09.40’ta başlayan sınavlar 40 dakika sürdü ve saat 10.20’de tamamlandı. 6’ncı sınıflara Türkçe dersinde 14 çoktan seçmeli ve 2 açık uçlu, 9’uncu sınıflara ise Türk dili ve edebiyatı dersinden 7 açık uçlu soru soruldu. Türkiye genelinde 1 milyon 200 bin 6’ncı sınıf öğrencisinin katılmasının beklendiği ortak sınavın başarılı bir şekilde sona erdiğini dile getiren Ağrı Aşağı Köşk Ortaokulu Müdürü Gürhan Dursun, sınavda yer alan sorularla ilgili şunları söyledi:
Gürhan Dursun
SORULAR ÇOK UZUN DEĞİLDİ
“Sınavda toplam 16 soru vardı. 15 ve 16’ncı sorular açık uçluydu. Yani öğrencilerin cevaplarını kendileri yazmaları gerekiyordu. 15’inci soruda yer alan bir cümledeki yazım yanlışlarını tespit etmeleri ve ilgili kelimelerin doğrularını kâğıda yazmaları isteniyordu. 16’ncı soru ise ‘Okulunuzun temiz olması için yapılması gerekenleri ilgili alana yazın’ şeklindeydi. Yani son soru tamamen yorum şeklindeydi ve öğrencilerin kendilerini ifade etme biçimlerini görmek istedikleri bir soruydu. Çoktan seçmelilerde direkt bilgi isteyen sorular vardı ve çok uzun değillerdi. Sınavda zamir, atasözleri ve deyim, amaç sonuç ilişkisi konularıyla ilgili bilgi ölçüldü. Sınavın zorluk derecesi ortaydı. Çalışan ve ilgili bir öğrencinin kolaylıkla cevaplayabileceği sorular yer almıştı. Okulumuzda sınava katılan öğrencilerimiz de sınavın iyi geçtiğini dile getirdiler.”
Özlem Peker
‘ÇOĞUNDA YORUMLAMA İSTENDİ’
Ülke genelinde 9’uncu sınıf öğrencilerine uygulanan Türk dili ve edebiyatı dersi sınavında tamamen açık uçlu soruların yer aldığına dikkat çeken İstanbul Arif Nihat Asya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Özlem Peker ise, “Çok rahatlıkla cevaplanabilecek sorular vardı. Birkaç soru dil bilgisiyle ilgiliydi ancak diğerleri yoruma dayalı olduğu için kolaylıkla cevaplanabilecek şekildeydi. Öğrenciler de zorlanmadıklarını dile getirdi. Sınavda kısa paragraflar yer almıştı” dedi.
PUANLAMA 15-19 NİSAN’DA YAPILACAK
Ortak sınavların ikinci ayağı olan matematik dersine ait yazılılar da 27 Mart Çarşamba günü düzenlenecek. Sınavların sonunda öğrencilerin cevap kâğıtları il ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından taranarak yazılıma yüklenecek. Öğrencilerin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar, öğrenci bilgileri gözükmeyecek şekilde puanlayıcı öğretmenin önüne gelecek ve öğretmen puanlama anahtarına göre öğrenci cevabını puanlayacak. Aynı öğrencinin cevabı başka bir ildeki öğretmen tarafından bir kez daha puanlanacak ve iki öğretmenin aynı puanı vermesi durumunda öğrencinin puanı belirlenmiş olacak. İki öğretmenin farklı puan vermesi durumunda ise öğrencilerin cevabı soruları hazırlayan ekipte yer alan üst puanlayıcı tarafından puanlanacak. Puanlama 15-19 Nisan tarihleri arasında yapılacak.
Gözden Kaçmasın
İkinci ortak sınavlar yapılıyorHürriyet.com.tr
SONUÇLAR E-OKUL’DA
Türkçe dersi 6’ncı sınıf ortak yazılı sınav sonuçları “ortakyazilisinav.meb.gov.tr” adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacak ve alan öğretmenlerince e-Okul sistemine işlenecek. Diğer derslerin ortak yazılı sınav sonuçları ise ilgili dersin öğretmenlerince e-Okul sistemine işlenerek öğrencilere bildirilecek.
ÜLKE GENELİ ORTAK SINAV TAKVİMİ
6 ve 9’uncu sınıf matematik: 27 Mart
8 ve 12’inci sınıfların ikinci ortak sınavları: 20– 31 Mayıs tarihleri arasında
GÜNDEM
14 Eylül 2024SPOR
14 Eylül 2024GÜNDEM
14 Eylül 2024SPOR
14 Eylül 2024SPOR
14 Eylül 2024GÜNDEM
14 Eylül 2024GÜNDEM
14 Eylül 2024