Tasarlanan yeni okul modellerinde ‘bölge okulu’, işletmelerin yoğun olduğu yerlerde açılacak. ‘İhtisas’ okulları birbirine yakın eğitim alanlarında mesleki birleşmeler yaratacak. ‘Sektör içi’ özelliğe sahip okullarda öğrenciler önce işletme içindeki okullarda eğitim alacak sonra üretime katılacak. ‘Sektöre entegre’ modeldeki okullar ise sektörel yoğunluğun olduğu bölgelere açılacak ve öğrencilere bu okullara nakil imkanı tanınacak.
YENİ EĞİTİM MODELLERİ GETİRİYORUZ
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde fırsat eşitliğini karşılamaya ve erişimi kolaylaştırmaya yönelik yeni uygulamanın detaylarını şöyle anlattı:
“Meslek liselilerin istihdamının kolaylaştırılması için yeni okul türleri tanımlamıyoruz. Mesleki eğitim merkezleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin mevcut yapısı içine yeni eğitim modelleri getiriyoruz. Bunun sonucunda, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının kendilerini yenilemesi, değişen ve dönüşen sistemlere entegre olması, sektörün talep ettiği nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılaması, öğrencilerin edindikleri bilgi ve beceriler sonucunda istihdam edilebilmelerinin kolaylaştırılması sağlanmış olacak.
İŞLETMEYE YAKIN ‘BÖLGE OKULU’
Bu modellerden biri ‘bölge okulu.’ Bölge okullarımız, işletmelerin yoğun olduğu yerlerde ve pansiyonlu olacak. İşletme eğitimine tam erişemeyen 11’inci sınıflarda okuyan öğrencilerimiz için bölge okullarımızda yeni kontenjanlar açacağız. Bu öğrencilerimiz, başarılarına bağlı olarak okulun barınma imkânından yararlanacak ve işletme eğitimleri dâhil tüm eğitimlerini bu okullarda alacaklar. Böylece 11’inci sınıflarda da ‘işletmelerde meslek eğitimi’ni hayata geçireceğiz.
‘İHTİSAS OKULLARI’NDA MESLEKİ KÜMELENME
Meslek liselerinde 53 alanda 114 dalda eğitim veriyoruz. Bu alanlar içinde birbirlerini destekleyen ve aynı eğitim ortamlarında olabilecek mesleki kümelenmeler oluşturarak ‘ihtisas’ okullarını hayata geçireceğiz. Eğitim ortamlarının daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak olan ihtisas okullarında aynı zamanda AR-GE faaliyetleri de yürütülecek.
‘SEKTÖR İÇİ’ ÜRETİME DAHİL
‘Sektör içi’ özelliğe sahip okullarda ise üretim kabiliyeti çok güçlü ve kapasitesi büyük işletmelerin üretim altyapısıyla meslek ve teknik eğitim sürecini buluşturacağız. . Öğrencilerimiz 9 ve 10’uncu sınıfta işletmenin içinde açılmış okulda eğitim alacaklar. 11 ve 12’inci sınıfta ise o işletmenin üretim hattına dâhil olacaklar.
‘SEKTÖRE ENTEGRE’DE SANAYİ BÖLGESİNE NAKİL
Bu modelde mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızın içindeki alanların sektörle ilişkilendirilmeleri sağlanacak, öğrencilerin sektörel yoğunluğun bulunduğu yerlerdeki işletmelerde mesleki eğitime katılmaları sağlanacak ve böylece mesleki yeterlilikleri artırılacak. Bu modele meslek liselerinin 11 ve 12’inci sınıf öğrencileri dahil olacak. Bölge okulu ve sektöre entegre özellikli okul programımızda, okulun bulunduğu kayıt alanı dışındaki diğer mesleki ve teknik eğitim veren liselerde öğrenim gören ve 10’uncu sınıfı tamamlayan belli niteliklere sahip öğrencilerin nakil ve geçişleri yapılacak. Bunun için nakil kontenjanları oluşturulacak. Sanayinin az geliştiği bölgelerdeki öğrencilerin parasız yatılılık imkânlarından yararlandırılmasıyla sanayisi gelişmiş bölgelerde eğitim almalarının yolu açılmış olacak.”
KONTENJANLARI DUYURACAĞIZ
“Bu okullarımızın kontenjanlarını belirledikten sonra duyuruya çıkaracağız. Öğrencilerimiz ve velilerimiz, duyurularımızı takip etsinler. Öğrencilerimiz başvurularını E-okul üzerinden yapabilecek. ”.
GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024